Haber

Akademik aşçının ‘atasal tohum’ deposu

BOLU Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Üyesi Berker Çiftçi, Türkiye’nin 67 ilinden gönüllülerin gönderdiği 551 ata tohumu deposunda topladı. Çiftçi bahçesindeki tohumları çoğaltır ve atalık tohumları daha fazla yerde büyümesini isteyenlere gönderir.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Berker Çiftçi, hobi amaçlı atalık tohum üretmeye başladı. Çiftçi, gelecek nesillere sağlıklı bir beslenme mirası bırakmak için 471 metrekarelik alanda tohum ambarı oluşturdu. Bu depoda Bolu’nun yanı sıra Türkiye’nin 67 ilinden gönüllüler tarafından temin edilen kenevir tohumları ortaya çıkarıldı. Toprak altında oluşturulan depoda 551 tohumun sürdürülebilirliği sağlanmakta, bahçede cet tohumları üretilmektedir. Çiftçi ürettiği cet tohumlarını isteyenlere göndererek toprağa kazandırıyor ve çoğalmasını sağlıyor.

‘551 TOHUM TUTUYORUZ’ Ahırda 551 çeşit cet tohumu olduğunu belirten Öğr. 551 çeşit tohum Her biri yerel tohum “Tohumlar dünyanın her yerinden gönüllüler tarafından bize ulaştırıldı. Tohum ambarı, Mengen’deki ‘aşçılar diyarı’nda bir sosyal sorumluluk projesidir. Ata tohumlarını çoğalttığımız, koruduğumuz ve dağıttığımız, ekolojik okuryazarlık eğitimi de verdiğimiz, çocuklar ve gençlerle bir araya geldiğimiz bir yaşam yeridir” dedi. Bir hayalden yola çıkarak sosyal sorumluluk projesi yürüten Çiftçi, “Bir hayalin peşinden yola çıktığımız ‘aşçılar diyarı’ Mengen’deyiz. Bu bizim küçük dünyamız. Burada ecdadın tohumlarını çoğaltıyoruz, burada bir yaşam alanı oluşturuyoruz. “Gıdaya işlemi göstermeye çalışıyoruz. Burada perma kültürünün ilkelerini uygulayarak gerçek tohumları, atalık tohumları burada işleyip burada eserler yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi. ‘TÜRKİYE’YE DAĞITILACAK’ Berker Çiftçi, depodaki 551 çeşit cet tohumunun tüm Türkiye’ye dağıtıldığını belirterek, “Depoda şu anda 551 çeşit tohum var, bunlar Anadolu’nun dört bir yanından depoya sevk edilen tohumlar. Bu rüya aslında asıl gıdadır.’Çocuğumu nasıl beslemeliyim?’ “Konu bizi tohuma yönlendirdi. Çünkü bizim işimiz de gastronomi ve bu konuda tohumlarla yollarımız kesişti. Bu depo 3 yıldır faaliyette ama hayallerden çok daha eskiydi. Çalışma devam ediyor. Buradan da tohumlar Türkiye’nin her yerine dağıtılacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu